1 śniadanie | 2 śniadanie | obiad | drugie danie |
08:30 Pszczółki i Kotki | 10:30 Pszczółki i Kotki | 11:30 Jeżyki (zupa i przekąska) | 14:15 Jeżyki |
Dzień tygodnia | 1 śniadanie | 2 śniadanie | obiad |
Poniedziałek 25.11 | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Kasza manna (mleko) z sokiem, herbata ziołowa, owoce | Zupa kapuśniak, pieczony schab z puree ziemniaczanym, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy, owoce |
Wtorek 26.11 | pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) herbata czarna (*) z cytryną, | Płatki ryżowe na mleku z prażonymi jabłkami herbata owocowa, owoce, | Zupa barszcz biały z jajkiem (gluten żytni, seler) ryż prażony z jabłkiem (mleko), kompot wieloowocowy, owoce. |
Środa 27.11 | pieczywo mieszane – 7 ziaren chleb Graham (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z miętą | Jogurt naturalny z bakaliami – rodzynki, orzechy (mleko) Herbata owocowa (*), owoce | Zupa pomidorowa z ryżem (seler), pulpety z mięsa mielonego w sosie śmietanowym (mleko, jaja), kasza jęczmienna, surówka z marchewki kompot wieloowocowy, owoce |
Czwartek 28.11 | pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), twarożek z warzywami (mleko, *), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa | Pieczona owsianka z owocami (jaja, mleko) herbata malinowa(*), owoce | Zupa brokułowa (seler), naleśniki z twarogiem (mleko) i musem truskawkowym, kompot wieloowocowy, owoce
|
piątek 29.11 | pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ) pasta z makreli (mleko, gorczyca) ser żółty (mleko), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa (*) | Galaretka owocowa z jogurtem naturalnym (mleko) herbata czarna (*) z miętą, owoce | Zupa krem – kartoflanka z prażonymi ziarnami słonecznika, dyni i natką pietruszki (seler), ryba smażona (gluten, jaja, mleko), ziemniaki, mizeria (mleko) kompot wieloowocowy, owoce |
Poniedziałek 2.12 | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Budyń z musem owocowym (mleko) z sokiem, herbata ziołowa, owoce | Zupa krem – dyniowa, pieczone piersi kurczaka, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy, owoce |
Owoce: jabłko, banan, mandarynki,
Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie. Alergeny w posiłkach zaznaczone ()
- wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
- wszystkie ciasta i ciasteczka są wypiekami własnymi
- większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym
Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (otwórz tutaj) z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
- dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
- zupy, sosy oraz potrawy są sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych (z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników)
- do smażenia używany jest olej roślinny – rzepakowy
- podawane napoje nie zawierają więcej niż 10g cukrów w 250 ml.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia (otwórz tutaj) Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka