1 śniadanie |
2 śniadanie |
obiad |
drugie danie |
08:30 Jeżyki i Kotki |
10:30 Jeżyki i Kotki |
11:30 Mróweczki (zupa i przekąska) |
14:15 Mróweczki |
Dzień tygodnia | 1 śniadanie | 2 śniadanie | obiad |
Poniedziałek 22.04 | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca,*), pasta, jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Kasza manna na mleku, Herbata owocowa. | Zupa – krem grochowa (seler) karkówka w sosie własnym, kasza gryczana, gotowana marchewka z groszkiem |
Wtorek 23.04 | pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), humus (soja, sezam), żółty ser (mleko), szynka z beczki (soja, seler, gorczyca,*) pasztet drobiowy (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | bakalie z jogurtem naturalnym (mleko, orzechy). Herbata owocowa, owoce | Zupa krem – pomidorowa z grzankami podana z jogurtem (mleko) Szynka wieprzowa, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej |
Środa 24.04 | pieczywo mieszane – 7 ziaren chleb Graham (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z miętą | Owsianka na mleku z jabłkiem (mleko). Herbata ziołowa. Owoce | Zupa kalafiorowa. Racuchy z jabłkami, (gluten, jaja, mleko) Lemoniada. Owoce |
Czwartek 25.04 | pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), twarożek z warzywami (mleko, *), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa | Kisiel ze startym jabłkiem. Herbata malinowa Owoce | Krupnik (seler) Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami (gluten, jajko, mleko) Lemoniada. Owoce |
Piątek 26.04 | pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ) pasta z makreli (mleko, gorczyca) ser żółty (mleko), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa (*) | Zapiekanki z pieczarkami, serem, (gluten, mleko). Herbata czarna z miętą. Owoce | Zupa fasolowa (seler) pulpety rybno – jajeczne (gluten, mleko). Ziemniaki, surówka: marchewka z porą, Kompot wieloowocowy. Owoce |
Poniedziałek 29.04 | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Owsianka gotowana na wodzie z jabłkami podana z jogurtem naturalnym i masłem orzechowym orzechy, mleko). Herbata ziołowa. Owoce | Barszcz biały (seler) Ryż z jabłkiem i jogurtem (mleko) Kompot wieloowocowy. Owoce |
Wtorek 30.04 | pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), humus (soja, sezam), żółty ser (mleko), szynka z beczki (soja, seler, gorczyca,*) pasztet drobiowy (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Kasza jaglana na mleku z prażonym jabłkiem (mleko). Herbata owocowa. | Rosół z grysikiem i zieloną pietruszką (seler), łazanki z kiełbasą (gluten, mleko, jajko), Kompot wieloowocowy. owoce
|
owoce w tym tygodniu: jabłka, pomarańcze, banany
Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie. Alergeny w posiłkach zaznaczone ()
- wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
- wszystkie ciasta i ciasteczka są wypiekami własnymi
- większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym
Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (otwórz tutaj) z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
- dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
- zupy, sosy oraz potrawy są sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych (z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników)
- do smażenia używany jest olej roślinny – rzepakowy
- podawane napoje nie zawierają więcej niż 10g cukrów w 250 ml.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia (otwórz tutaj) Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka