1 śniadanie | 2 śniadanie | obiad | drugie danie |
08:30 Pszczółki i Kotki | 10:30 Pszczółki i Kotki | 11:30 Jeżyki (zupa i przekąska) | 14:15 Jeżyki |
Dzień tygodnia | 1 śniadanie | 2 śniadanie | obiad |
Poniedziałek 16.09 | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Pizza (mleko, gluten), herbata owocowa, owoce | Zupa grysikowa. Pieczone udka z kurczaka, ziemniaki, gotowana marchewka Kompot wieloowocowy. Owoce
|
Wtorek 17.09 | pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) herbata czarna (*) z cytryną, | Jogurt naturalny z bakaliami – suszona śliwka i orzechy (mleko) Herbata owocowa (*), owoce | Zupa krem – z czerwonego buraczka, pierogi z ziemniakami i z serem (gluten, jaja, mleko), cebulka, jogurt naturalny, Woda z cytryną, Owoce. |
Środa 18.09 | pieczywo mieszane – 7 ziaren chleb Graham (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z miętą | Płatki kukurydziane (mleko) Herbata ziołowa. Owoce. | Zupa ogórkowa (seler) pieczony filet z kurczaka, frytki z warzyw (marchewka, ziemniaki, buraczek) kompot wieloowocowy, owoce
|
Czwartek 19.09 | pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), twarożek z warzywami (mleko, *), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa | Bułka z masłem i dżemem (mleko) herbata czarna (*) z miętą, owoce | Zupa jarzynowa (seler), pieczona szynka wieprzowa w sosie, kasza pęczak, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką. Kompot wieloowocowy. |
Piątek 20.09 | pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ) pasta z makreli (mleko, gorczyca) ser żółty (mleko), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa (*) | Ciasto drożdżowe ze śliwką i kruszonką (gluten, jaja, mleko) Herbata czarna(*) z miętą. Owoce. | Zupa żurek z jajkiem (seler), ryba w panierce (gluten, jajko), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy. Owoce. |
Poniedziałek 23.09 | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Kasza jaglana na mleku z prażonymi owocami i cynamonem, herbata owocowa, owoce | Zupa grochowa (seler) pampuchy z sosem owocowo – jogurtowym (gluten, jajko, mleko), Kompot wieloowocowy. Owoce
|
Owoce: jabłka, banany, śliwki, brzoskwinie
Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie. Alergeny w posiłkach zaznaczone ()
- wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
- wszystkie ciasta i ciasteczka są wypiekami własnymi
- większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym
Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (otwórz tutaj) z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
- dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
- zupy, sosy oraz potrawy są sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych (z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników)
- do smażenia używany jest olej roślinny – rzepakowy
- podawane napoje nie zawierają więcej niż 10g cukrów w 250 ml.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia (otwórz tutaj) Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka