1 śniadanie |
2 śniadanie |
obiad |
drugie danie |
08:30 Jeżyki i Kotki |
10:30 Jeżyki i Kotki |
11:30 Mróweczki (zupa i przekąska) |
14:15 Mróweczki |
Dzień tygodnia | 1 śniadanie | 2 śniadanie | obiad |
Poniedziałek 11.03 | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Jogurt z pieczoną granolą z płatków owsianych i orzechów (mleko) herbata owocowa z miodem, owoce | Zupa pomidorowa z ryżem, Pulpety z mięsa mielonego, ziemniaki, ogórek kiszony Kompot wieloowocowy, owoce |
Wtorek 12.03 | pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), humus (soja, sezam), żółty ser (mleko), szynka z beczki (soja, seler, gorczyca,*) pasztet drobiowy (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | ciasteczka owsiane z suszonymi owocami, startą marchewką i orzechami herbata owocowa z miodem, | Zupa warzywna z zielonym groszkiem (seler), Wątróbka w sosie, ziemniaki, gotowane warzywa Woda z cytryną, owoce |
Środa 13.03 | pieczywo mieszane – 7 ziaren chleb Graham (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z miętą | Kasza manna (mleko) , mus z owoców, herbata ziołowa, owoce | Rosół z makaronem(gluten, seler) Naleśniki z serem i musem owocowym (gluten, jajka, mleko) kompot wieloowocowy, owoce |
Czwartek 14.03 | pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), twarożek z warzywami (mleko, *), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa | Budyń owsiany, herbata malinowa, owoce | Zupa krem z dyni Fasolka po bretońsku (bez mięsa), kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej, Lemoniada, owoce |
Piątek 15.03 | pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ) pasta z makreli (mleko, gorczyca) ser żółty (mleko), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa (*) | Panna cotta na mleku z musem owocowym ( mleko) Herbata czarna(*) z miętą, owoce | Barszcz czerwony, Pierogi ruskie z cebulą i jogurtem naturalnym (gluten, jaja, mleko) kompot wieloowocowy, owoce |
poniedziałek 18.03 | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Pizza z warzywami, szynką i serem (mleko, gluten) herbata owocowa z miodem, owoce | Zupa ogórkowa (seler), Ryż z jabłkiem i jogurtem naturalnym (mleko) Kompot wieloowocowy, owoce |
Owoce: kiwi, gruszka, jabłka, banan,
Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie. Alergeny w posiłkach zaznaczone ()
- wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
- wszystkie ciasta i ciasteczka są wypiekami własnymi
- większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym
Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (otwórz tutaj) z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
- dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
- zupy, sosy oraz potrawy są sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych (z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników)
- do smażenia używany jest olej roślinny – rzepakowy
- podawane napoje nie zawierają więcej niż 10g cukrów w 250 ml.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia (otwórz tutaj) Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka