Kuchenny MiszMasz

Jadłospis znajduje się poniżej galerii z przepisami.

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

  • wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
  • większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym
  • dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
  • w ciągu dnia dzieci dostają porcję owoców

zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  jednostkach systemu oświaty

1 śniadanie:
08:20 Zerówka,
08:40 Jeżyki, Kotki
09:00 Pszczółki
2 śniadanie:
10:45 Zerówka
11:00 Jeżyki, Kotki
obiad:
11:30 Pszczółki
13:10 Zerówka
13:40 Jeżyki, Kotki
podwieczorek:
14:15 Pszczółki

Jadłospis

poniedziałek – 19.09

I śniadanie: mleko (7), pieczywo z masłem (1,7), żółty ser (7), szynka (6,9,10),pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa czarna z miodem i cytryną

II śniadanie: jogurt naturalny (7) z bakaliami – dynia, słonecznik, rodzynki, herbata malinowa

obiad: zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9), naleśniki z serem i dżemem (1,3,7), sok malinowy

wtorek – 20.09

I śniadanie: kakao z mlekiem (7,*), pieczywo z masłem (1,7), wędlina (6,9,10), żółty ser (7), pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z melisą

II śniadanie: galaretka z owocami, herbata czarna z miętą

obiad: zupa rosół z makaronem (1,3,9), ziemniaki, udko pieczone, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, kompot truskawkowy

środa – 21.09

I śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem (7,*), pieczywo z masłem (1,7), parówka (6,9,10), żółty ser (7), pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z rumiankiem

II śniadanie: owsianka z bakaliami – rodzynki, daktyle, jogurt naturalny (7), herbata czarna z miodem

obiad: zupa z soczewicy i dyni (7,9), ryż z jabłkiem, jogurt naturalny (7), marchew do chrupania, kompot wiśniowy

czwartek – 22.09

I śniadanie:
kakao z mlekiem (*, 7), chleb z masłem (1,7), ryba w pomidorach (4), ser żółty (7), wędlina (6,9,10), papryka, pomidor, szczypiorek, ogórek, herbata czarna z rumiankiem

II śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem (1,7),  herbata czarna z miodem i cytryną

obiad: zupa kapuśniak, ziemniaki, kąski z indyka (*,9), mizeria (7), woda z cytryną

piątek  – 23.09

I śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem (7), pieczywo z masłem (1,7), jajko (3), twarożek (7), ser żółty (7), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa – malinowa

II śniadanie: ciasto jogurtowo – cytrynowa (1,3,7), herbata malinowa z miodem

obiad: zupa groszkowa (9), ryba smażona (1,3,4), kasza gryczana z warzywami, surówka z kapusty kiszonej, sok malinowy

poniedziałek – 26.09

I śniadanie: mleko (7), pieczywo z masłem (1,7), żółty ser (7), szynka (6,9,10),pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa czarna z miodem i cytryną

II śniadanie: suchar z mlekiem (1,7), herbata czarna z cytryną i miodem

obiad: zupa krupnik (9), makaron z warzywami, gulasz, surówka z kapusty z kukurydzą, kompot wiśniowy

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka

zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  jednostkach systemu oświaty

Rodzaje pieczywa: Chleb Borsuk - pieczywo mieszane na żytnim zakwsie: mąka pszenna, żytnia, ziarna słonecznika, siemie lniane; Chleb baltonowski - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia; Chleb Krakus - pieczywo mieszane na zakwasie: mąka pszenna, orkiszowa; Chleb Graham - pieczywo pszenne: mąka pszenna graham 60%, pszenna; Chleb Żytni - pieczywo żytnie: mąka żytnia 2000 60%, mąka pszenna