Kuchenny MiszMasz

1 śniadanie

2 śniadanie

obiad

drugie danie

08:30 Pszczółki i Kotki
09:00 Jeżyki i Mróweczki

10:30 Pszczółki i  Kotki
11:00 Mróweczki

11:30 Jeżyki (zupa i przekąska)
13:20 Pszczółki i Kotki
13:50 Mróweczki

14:15 Jeżyki

Dzień tygodnia

1 śniadanie

2 śniadanie

obiad

Piątek 18-04

pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ) pasta z makreli (mleko, gorczyca) ser żółty (mleko),  pomidor, papryka, ogórek,  herbata owocowa (*)

Wafelek ryżowy z dżemem, herbata czarna z miętą (*), owoce

Zupa krupnik (gluten, seler) placki ziemniaczane, śmietana (gluten, jaja, mleko), kompot owocowy,  owoce

Wtorek 22-04

pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni)
z masłem (mleko), humus (soja, sezam), żółty ser (mleko), szynka z beczki (soja, seler, gorczyca,*) pasztet drobiowy (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem,

herbata czarna (*) z cytryną,

Jogurt z bakaliami i orzechami (mleko) herbata owocowa, owoce

Zupa grysikowa (seler). Ryż z jabłkiem, jogurt naturalny (mleko), woda z cytryną, owoce

Środa 23-04

pieczywo mieszane – 7 ziaren chleb Graham (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek,

kawa (*) z mlekiem,

herbata czarna (*) z miętą

 Galaretka owocowa podana z jogurtem (mleko) herbata ziołowa, owoce

Zupa pomidorowa z ryżem (seler), pieczony filet z kurczaka, pieczone ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy, owoce

Czwartek 24-04

pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), twarożek z warzywami (mleko, *), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa

Owsianka z owocami podana z jogurtem naturalnym (mleko) herbata czarna z miętą (*), owoce

Zupa krem – grochowa (seler) ryba smażona w panierce (gluten, jaja, mleko), ziemniaki, warzywa na parze, owoce, kompot wieloowocowy

Piątek 25-04

pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ) pasta z makreli (mleko, gorczyca) ser żółty (mleko),  pomidor, papryka, ogórek,  herbata owocowa (*)

Ciasto drożdżowe z jabłkiem i kruszonką cynamonową (gluten, jaja, mleko) herbata czarna z miętą (*), owoce

Zupa ryżanka ( seler) kotlety jajeczne (gluten), ziemniaki, ogórek kiszony (gluten, jaja, mleko), kompot owocowy,  owoce

poniedziałek 28-04

pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *),  pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną,

Focaccia ziołowa (gluten, mleko) herbata owocowa, owoce

Zupa krem z soczewicy (seler). Racuchy z jabłkiem (gluten, jaja, mleko), woda z cytryną, owoce

owoce: jabłko, pomarańcza, banan

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Alergeny w posiłkach zaznaczone ()

  • wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
  • wszystkie ciasta i ciasteczka są wypiekami własnymi
  • większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (otwórz tutaj) z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  jednostkach systemu oświaty

  • dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
  • zupy, sosy oraz potrawy są sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych (z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników)
  • do smażenia używany jest olej roślinny – rzepakowy
  • podawane napoje nie zawierają więcej niż 10g cukrów w 250 ml.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia (otwórz tutaj) Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka

Rodzaje pieczywa: Chleb Borsuk - pieczywo mieszane na żytnim zakwsie: mąka pszenna, żytnia, ziarna słonecznika, siemie lniane; Chleb baltonowski - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia; Chleb 7 ziaren - mąka pszenna, żytnia, otręby pszenne, płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie, sezam, siemie lniane; Chleb Graham - pieczywo pszenne: mąka pszenna; Cleb Cygan - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia, otręby owsiane; Chleb Żytni - pieczywo żytnie: mąka żytnia 2000 60%, mąka pszenna