Kuchenny MiszMasz

1 śniadanie

2 śniadanie

obiad

podwieczorek

08:20 Zerówka,
08:40 Jeżyki, Kotki
09:00 Pszczółki

10:45 Zerówka
11:00 Jeżyki, Kotki

11:30 Pszczółki
13:10 Zerówka
13:40 Jeżyki, Kotki

14:15 Pszczółki

  • wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
  • wszystkie ciasta i ciasteczka są wypiekami własnymi
  • większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (otwórz tutaj) z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  jednostkach systemu oświaty

  • dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
  • zupy, sosy oraz potrawy są sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych (z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników)
  • do smażenia używany jest olej roślinny – rzepakowy
  • podawane napoje nie zawierają więcej niż 10g cukrów w 250 ml.

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

wtorek –24.01

I ŚNIADANIE: mleko, pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), wędlina (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek, herbata (*) owocowa z miodem i cytryną

II ŚNIADANIE: suchar (gluten pszenny) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, kiwi

OBIAD: zupa ryżanka (seler), gulasz z warzywami (gluten pszenny), kasza jęczmienna – wiejska (gluten jęczmienny) surówka z kapusty kiszonej z marchewką, kompot z czarnej porzeczki, jabłko

środa – 25.01

I ŚNIADANIE: kawa(*) z mlekiem, pieczywo mieszane – chleb 7 ziaren (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), wędlina (soja, seler, gorczyca,*), żółty ser (mleko), jajko, pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna (*)  z melisą

II ŚNIADANIE: wafle ryżowe z dżemem, herbata czarna (*) z rumiankiem, jabłko

OBIAD: zupa żurek (gluten pszenny, żytni, seler) z jajkiem, makaron ( gluten pszenny, jaja) z serem (mleko) i z jogurtem naturalnym (mleko), marchew do chrupania, kompot wieloowocowy, banan

czwartek – 26.01

I ŚNIADANIE: kakao z mlekiem (7,*), pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), wędlina (soja, seler, gorczyca,*), ser żółty (mleko), pasta rybna – makrela z twarożkiem (mleko), pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z rumiankiem

II ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, herbata czarna (*) z miodem, banan

OBIAD: zupa rosół (seler) z makaronem (gluten pszenny, jaja), kąski z indyka, ziemniaki pieczone, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i marchewki, sok malinowy, pomarańcza

piątek – 27.01

I ŚNIADANIE: kawa zbożowa z mlekiem (7,*), pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), twarożek (mleko), ser żółty (mleko), nutella (produkcja własna – cieciorka, masło orzechowe, mleko, kakao, *), pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z rumiankiem

II ŚNIADANIE: płatki owsiane gotowane na wodzie, bakalie – orzechy włoskie, rodzynki (*), jogurt naturalny (mleko) herbata czarna (*) z rumiankiem, banan

OBIAD: zupa – krem marchewkowy (seler), ryba smażona w panierce (gluten pszenny, jaja), ryż z warzywami, fasolka szparagowa, kompot truskawkowy, mandarynka

poniedziałek  – 30.01

I ŚNIADANIE: kawa (*) z mlekiem, pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko) ser żółty (mleko), wędlina (soja, seler, gorczyca,*), nutella (produkcja własna – cieciorka, masło orzechowe, mleko, kakao, *), papryka, pomidor, szczypiorek, ogórek, herbata czarna(*) z miodem

II ŚNIADANIE: płatki ryżowe na mleku, herbata czarna z cytryną i miodem, jabłko

OBIAD: zupa krupnik (gluten jęczmienny, seler), spaghetti (gluten pszenny, jaja) z mięsem i z warzywami, sok truskawkowy, mandarynka

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia (otwórz tutaj) Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka

Rodzaje pieczywa: Chleb Borsuk - pieczywo mieszane na żytnim zakwsie: mąka pszenna, żytnia, ziarna słonecznika, siemie lniane; Chleb baltonowski - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia; Chleb 7 ziaren - mąka pszenna, żytnia, otręby pszenne, płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie, sezam, siemie lniane; Chleb Graham - pieczywo pszenne: mąka pszenna; Cleb Cygan - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia, otręby owsiane; Chleb Żytni - pieczywo żytnie: mąka żytnia 2000 60%, mąka pszenna