1 śniadanie | 2 śniadanie | obiad | podwieczorek |
08:20 Zerówka, | 10:45 Zerówka | 11:30 Pszczółki | 14:15 Pszczółki |
wtorek | środa | czwartek | piątek | poniedziałek | |
| 23 maja | 24 maja | 25 maja | 26 maja | 29 maja |
I śniadanie | pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek, kakao (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną | pieczywo mieszane – chleb 7 ziaren (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek kawa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z miodem | pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka z pieca (soja, seler, gorczyca,*), ryba – makrela w pomidorach, pomidor, papryka, ogórek, kawa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z miętą | pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), jajko gotowane, twarożek ze szczypiorkiem (mleko), pomidor, papryka, ogórek kakao z mlekiem (*) herbata owocowa (*) | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko) ser żółty (mleko), szynka gotowana (soja, seler, orczyca,*), papryka, pomidor, ogórek, kakao (*) z mlekiem, herbata czarna(*) z cytryną |
II śniadanie | Ciasteczka owsiane (gluten pszenny, jajko, mleko), herbata czarna (*) z miodem, herbata czarna (*) z miodem banan | Jogurt naturalny (mleko) z bakaliami – śliwka, ziarna słonecznika, orzechy jabłko | Ciasto – murzynek (gluten pszenny, jaja, mleko) Herbata czarna (*) z miodem i cytryną jabłko | Bułka z dżemem (gluten pszenny, *) Herbata owocowa(*), kakao z mlekiem pomarańcza | Kisiel, pałeczki kukurydziane Herbata owocowa (*) banan |
obiad | Zupa kapuśniak (seler), jajko sadzone, ryż, surówka z kapusty młodej z marchewką, kompot wieloowocowy, jabłko
| Zupa żurek z jajkiem (seler), spaghetti z mięsem i warzywami Sok malinowy, banan | Zupa warzywna (seler) filet z kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą Kompot wieloowocowy pomarańcza | Zupa grysikowa (seler) ryba smażona (gluten pszenny, jaja), kasza gryczana, surówka – pomidory w śmietanie (mleko) lemoniada banan | Zupa pomidorowa z makaronem (gluten pszenny, jaja, seler), naleśniki z serem i dżemem (gluten pszenny, jaja, mleko), marchew do chrupania Kompot wieloowocowy jabłko |
wtorek | środa | czwartek | piątek | poniedziałek | |
| 30 maja | 31 maja | 1 czerwca | 2 czerwca | 5 czerwca |
I śniadanie | pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), parówka (soja, seler, gorczyca, *), szynka gotowana (soja, seler, gorczyca, *) pomidor, papryka, ogórek, kawa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną | pieczywo mieszane – chleb 7 ziaren (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka kurczak gotowany (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek kakao (*) z mlekiem, herbata owocowa (*) | pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka rydzyńska (soja, seler, gorczyca,*), ryba – makrela w pomidorach, pomidor, papryka, ogórek, kawa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z miętą | pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), jajko gotowane, twarożek ze szczypiorkiem (mleko), pomidor, papryka, ogórek mleko (*) herbata owocowa (*) | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko) ser żółty (mleko), szynka rydzyńska (soja, seler, orczyca,*), papryka, pomidor, ogórek, kakao (*) z mlekiem, herbata czarna(*) z miodem i cytryną |
II śniadanie | Płatki ryżowe na mleku, herbata czarna (*) z miodem, herbata owocowa (*) z miodem jabłko | Wafel pszenno – ryżowy z dżemem Herbata czarna (*) z miodem pomarańcza | Jogurt (mleko) z bakaliami – ziarna słonecznika, rodzynki, orzchy, daktyle) Herbata czarna (*) z miodem i cytryną jabłko | Bułeczki zawijane z serem (gluten pszenny, mleko, jaja*) Herbata owocowa(*), kakao z mlekiem pomarańcza | Sucharek (gluten pszenny) z mlekiem Herbata czarna z cytryną (*) jabłko |
obiad | Zupa z soczewicy (seler), ziemniaki, udko z kurczaka, mizeria (mleko) kompot truskawkowy, banan
| Zupa ogórkowa (mleko, seler), kasza jęczmienna (gluten jęczmienny), duszona pierś z indyka, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i kukurydzą Sok malinowy, banan | Zupa szczawiowa (seler) z jajkiem, łazanki z kiełbasą (gluten pszenny, jajko) Kompot wieloowocowy pomarańcza | Zupa krem z groszku (seler) kotlet rybny (gluten pszenny, jaja), ziemniaki z koperkiem buraczki z jabłkiem, Kompot malinowy Jabłko | Zupa pomidorowa z makaronem (gluten pszenny, jaja, seler), racuchy drożdżowe z jabłkiem (gluten pszenny, jaja, mleko), marchew do chrupania Kompot wieloowocowy banan |
Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie. Alergeny w posiłkach zaznaczone tłustym drukiem.
- wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
- wszystkie ciasta i ciasteczka są wypiekami własnymi
- większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym
Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (otwórz tutaj) z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
- dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
- zupy, sosy oraz potrawy są sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych (z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników)
- do smażenia używany jest olej roślinny – rzepakowy
- podawane napoje nie zawierają więcej niż 10g cukrów w 250 ml.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia (otwórz tutaj) Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka

wtorek | środa | czwartek | piątek | poniedziałek | |
7 lutego | 8 lutego | 9 lutego | 10 lutego | 13 lutego | |
I śniadanie | mleko, pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka rodzinna (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek, herbata (*) owocowa z miodem i cytryną | kawa(*) z mlekiem, pieczywo mieszane – chleb 7 ziaren (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), kurczak gotowany (soja, seler, gorczyca,*), żółty ser (mleko), jajko, pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna (*) z melisą | kakao (*) z mlekiem, pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), szynka rodzinna (soja, seler, gorczyca,*), ser żółty (mleko), pasta rybna – szprotka w pomidorach, sałatka jarzynowa (mleko, seler), twarożek (mleko), pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z rumiankiem | kawa zbożowa (*) z mlekiem, pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), twarożek (mleko), sałatka jarzynowa (mleko, seler), ser żółty (mleko), jajko, pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z rumiankiem | kawa (*) z mlekiem, pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko) ser żółty (mleko), szynka rodzinna (soja, seler, gorczyca,*), papryka, pomidor, szczypiorek, ogórek, herbata czarna(*) z miodem |
II śniadanie | budyń na mleku, herbata malinowa (*), jabłko | wafle ryżowe z ziarnami dyni z dżemem brzoskwiniowym, herbata czarna (*) z miętą, banan | płatki owsiane gotowane na wodzie, bakalie – orzechy włoskie, rodzynki (*), jogurt naturalny (mleko) herbata truskawkowa (*), jabłko | bułka z masłem i z miodem (gluten pszenny, żytni, mleko), herbata czarna (*) z cytryną, banan | suchar (gluten pszenny) na mleku, herbata czarna (*) z imbirem i cytryną, jabłko |
obiad | zupa kalafiorowa (seler, mleko), gołąbki w sosie pomidorowym (gluten pszenny, jaja, mleko), kompot z truskawek, pomarańcza | zupa rosół z makaronem (gluten pszenny, jaja, seler), placki ziemniaczane (gluten pszenny, jaja), jogurt naturalny (mleko) marchew w talarkach, kompot wieloowocowy, mandarynka | zupa grochowa (seler), gulasz z makaronem (gluten pszenny, jaja, mleko), surówka z kapusty kiszonej z marchewką i cebulką, woda z cytryną i imbirem, jabłko | zupa krupnik (gluten jęczmienny, seler), ryba mintaj smażona w panierce (gluten pszenny, jaja), kasza jaglana, marchew na parze, woda z cytryna i miętą, jabłko | zupa warzywna (gluten pszenny, mleko, seler), pierś z kurczaka w sosie (gluten pszenny) ryż z warzywami, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem, sok malinowy, kiwi |
alergany w posiłkach zaznaczone tłustym drukiem |