Kuchenny MiszMasz

1 śniadanie

2 śniadanie

obiad

drugie danie

08:30 Pszczółki i Kotki
09:00 Jeżyki i Mróweczki

10:30 Pszczółki i  Kotki
11:00 Mróweczki

11:30 Jeżyki (zupa i przekąska)
13:20 Pszczółki i Kotki
13:50 Mróweczki

14:15 Jeżyki

Dzień tygodnia

1 śniadanie

2 śniadanie

obiad

Poniedziałek 23-06

pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *),  pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną,

Płatki kukurydziane na mleku (gluten), herbata owocowa (*), owoce

zupa grysikowa (seler), pierś z kurczaka, kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej, kompot, owoce

Wtorek 24-06

pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni)
z masłem (mleko), humus (soja, sezam), żółty ser (mleko), szynka z beczki (soja, seler, gorczyca,*) pasztet drobiowy (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem,

herbata czarna (*) z cytryną,

Owsianka, jogurt naturalny (gluten mleku) herbata owocowa, owoce

Zupa barszcz czerwony z botwinką (seler), pampuchy z musem truskawkowym (gluten, jaja, mleko), lemoniada, owoce

Środa 25-06

pieczywo mieszane – 7 ziaren chleb Graham (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek,

kawa (*) z mlekiem,

herbata czarna (*) z miętą

 Kasza manna na  mleku, herbata czarna z miętą (*), owoce

Zupa pomidorowa z ryżem (seler), kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, mizeria (gluten, jaja, mleko), kompot wieloowocowy, owoce

Czwartek 26-06

pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), twarożek z warzywami (mleko, *), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa

wafelek (gluten, jaja, mleko) herbata malinowa (*), owoce

Zupa krem z groszku (seler). gulasz wieprzowy, ziemniaki, młoda kapusta (gluten, mleko) woda z cytryną, owoce

Piątek 27-06

pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ) pasta z makreli (mleko, ryba,  gorczyca) ser żółty (mleko),  pomidor, papryka, ogórek,  herbata owocowa (*)

Focaccia ziołowa (gluten, mleko) kawa zbożowa z  mlekiem (*) herbata czarna z miętą (*), owoce

Zupa krupnik (gluten, seler) makaron z serem (gluten, jaja, mleko), marchew do chrupania, owoce, kompot wieloowocowy

poniedziałek 30-06

pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *),  pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną,

Pizza z serem i szynką (gluten, mleko), kakao na mleku (*) herbata owocowa, owoce

Zupa jarzynowa (seler), naleśniki z serem (gluten, jaja, mleko), kompot, owoce

Owoce: arbuz, truskawki, jabłka, banany

owoce: jabłko, truskawki, arbuz, banan

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Alergeny w posiłkach zaznaczone ()

  • wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
  • wszystkie ciasta i ciasteczka są wypiekami własnymi
  • większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (otwórz tutaj) z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  jednostkach systemu oświaty

  • dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
  • zupy, sosy oraz potrawy są sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych (z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników)
  • do smażenia używany jest olej roślinny – rzepakowy
  • podawane napoje nie zawierają więcej niż 10g cukrów w 250 ml.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia (otwórz tutaj) Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka

Rodzaje pieczywa: Chleb Borsuk - pieczywo mieszane na żytnim zakwsie: mąka pszenna, żytnia, ziarna słonecznika, siemie lniane; Chleb baltonowski - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia; Chleb 7 ziaren - mąka pszenna, żytnia, otręby pszenne, płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie, sezam, siemie lniane; Chleb Graham - pieczywo pszenne: mąka pszenna; Cleb Cygan - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia, otręby owsiane; Chleb Żytni - pieczywo żytnie: mąka żytnia 2000 60%, mąka pszenna