Kuchenny MiszMasz

1 śniadanie

2 śniadanie

obiad

drugie danie

08:30 Jeżyki i Kotki
09:00 Mróweczki
i Pszczółki

10:30 Jeżyki i Kotki
11:00 Pszczółki

11:30 Mróweczki (zupa i przekąska)
13:20 Jeżyki i Kotki
13:50 Pszczółki

14:15 Mróweczki

Dzień tygodnia

1 śniadanie

2 śniadanie

obiad

Poniedziałek 20-11

pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *),  pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną,

Płatki ryżowe na mleku bez cukru z prażonym jabłkiem, cynamonem i orzechami (mleko),

herbata czarna (*) z miodem, owoce

Pomidorowa zupa krem z makaronem (gluten pszenny, jaja, mleko), placuszki dyniowe z jogurtem naturalnym i pestkami dyni (mleko, jaja) Kompot wieloowocowy,

owoce

Wtorek 21-11

pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni)
z masłem (mleko), humus (soja, sezam), żółty ser (mleko), szynka z beczki (soja, seler, gorczyca,*) pasztet drobiowy (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem,

herbata czarna (*) z cytryną,

Galaretka owocowa  z truskawek z jogurtem (mleko) i nasionami (orzechy)

Herbata owocowa, owoce

Barszcz czerwony z kiełbasą (seler), Fasolka po bretońsku, pieczywo

Woda z cytryną,

owoce

Środa 22-11

pieczywo mieszane – 7 ziaren chleb Graham (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek,

kawa (*) z mlekiem,

herbata czarna (*) z miętą

Kasza kukurydziana na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem,

Herbata rumiankowa

Zupa krem z dyni,

Jajko sadzone, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, owoce

Czwartek 23-11

pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), twarożek z warzywami (mleko, *), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa

Owsiane ciasteczka z bakaliami –  żurawina, siemię lniane, ziarna dyni i słonecznika (mleko

Herbata malinowa(*), owoce

Zupa jarzynowa (seler),

Zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem (gluten, mleko)

Lemoniada

owoce

Piątek 24-11

pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ) pasta z makreli (mleko, gorczyca) ser żółty (mleko),  pomidor, papryka, ogórek,  herbata owocowa (*)

Jogurt naturalny z chrupiącą granolą kokosową, owoce

Herbata czarna (*) z miętą

Kapuśniak

Pierogi ruskie podane z jogurtem naturalnym i cebulką (gluten, mleko, jajko)

Kompot owocowy

owoce

Poniedziałek 27-11

pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *),  pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną,

Pieczony omlet z warzywami – papryką, pomidorkami i cebulką (gluten, jajko, mleko)

Napar owocowo -majerankowy z miodem,

owoce

Rosół z makaronem (seler),

Domowe frytki z ziemniaków i marchewki, udko z kurczaka,

Kompot wieloowocowy,

owoce

Owoce na obecny tydzień – jabłko, banan, mandarynka

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie. Alergeny w posiłkach zaznaczone ()

  • wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
  • wszystkie ciasta i ciasteczka są wypiekami własnymi
  • większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (otwórz tutaj) z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  jednostkach systemu oświaty

  • dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
  • zupy, sosy oraz potrawy są sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych (z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników)
  • do smażenia używany jest olej roślinny – rzepakowy
  • podawane napoje nie zawierają więcej niż 10g cukrów w 250 ml.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia (otwórz tutaj) Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka

Rodzaje pieczywa: Chleb Borsuk - pieczywo mieszane na żytnim zakwsie: mąka pszenna, żytnia, ziarna słonecznika, siemie lniane; Chleb baltonowski - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia; Chleb 7 ziaren - mąka pszenna, żytnia, otręby pszenne, płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie, sezam, siemie lniane; Chleb Graham - pieczywo pszenne: mąka pszenna; Cleb Cygan - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia, otręby owsiane; Chleb Żytni - pieczywo żytnie: mąka żytnia 2000 60%, mąka pszenna