Kuchenny MiszMasz

1 śniadanie

2 śniadanie

obiad

podwieczorek

08:20 Zerówka,
08:40 Jeżyki, Kotki
09:00 Pszczółki

10:45 Zerówka
11:00 Jeżyki, Kotki

11:30 Pszczółki
13:10 Zerówka
13:40 Jeżyki, Kotki

14:15 Pszczółki

 

wtorek

środa

czwartek

piątek

poniedziałek

 

 23 maja

 24 maja

25 maja

26 maja

29 maja

I śniadanie

pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek,

kakao (*) z mlekiem,

herbata czarna (*) z cytryną

pieczywo mieszane – chleb 7 ziaren (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek

kawa (*) z mlekiem,

herbata czarna (*) z miodem

pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka z pieca (soja, seler, gorczyca,*), ryba  – makrela w pomidorach, pomidor, papryka, ogórek,

kawa (*) z mlekiem,

herbata czarna (*) z miętą

pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), jajko gotowane, twarożek ze szczypiorkiem (mleko),

pomidor, papryka, ogórek

kakao z mlekiem (*) herbata owocowa (*)

pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko) ser żółty (mleko), szynka gotowana (soja, seler, orczyca,*), papryka, pomidor, ogórek,

kakao (*) z  mlekiem,

herbata czarna(*) z cytryną

II śniadanie

Ciasteczka owsiane (gluten pszenny, jajko, mleko),

herbata czarna (*) z miodem,

herbata czarna (*) z miodem

banan

Jogurt naturalny (mleko) z bakaliami – śliwka, ziarna słonecznika, orzechy

jabłko

Ciasto – murzynek (gluten pszenny, jaja, mleko)

Herbata czarna (*) z miodem i cytryną

jabłko

Bułka z dżemem (gluten pszenny, *)

Herbata owocowa(*), kakao z  mlekiem

pomarańcza

Kisiel, pałeczki kukurydziane

Herbata owocowa (*)

banan

obiad

Zupa kapuśniak (seler), jajko sadzone, ryż, surówka z kapusty młodej z marchewką,

kompot wieloowocowy, jabłko

 

Zupa żurek z jajkiem (seler), spaghetti z mięsem i warzywami

Sok malinowy,

banan

Zupa warzywna (seler) filet z kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

Kompot wieloowocowy

pomarańcza

Zupa grysikowa (seler) ryba smażona (gluten pszenny, jaja), kasza gryczana, surówka – pomidory w śmietanie (mleko)

lemoniada

banan

Zupa pomidorowa z makaronem (gluten pszenny, jaja, seler), naleśniki z serem i dżemem (gluten pszenny, jaja, mleko), marchew do chrupania

Kompot wieloowocowy

jabłko

 

wtorek

środa

czwartek

piątek

poniedziałek

 

 30 maja

 31 maja

1 czerwca

2 czerwca

5 czerwca

I śniadanie

pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), parówka (soja, seler, gorczyca, *), szynka gotowana (soja, seler, gorczyca, *) pomidor, papryka, ogórek,

kawa (*) z mlekiem,

herbata czarna (*) z cytryną

pieczywo mieszane – chleb 7 ziaren (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka kurczak gotowany (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek

kakao (*) z mlekiem,

herbata owocowa (*)

pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka rydzyńska (soja, seler, gorczyca,*), ryba  – makrela w pomidorach, pomidor, papryka, ogórek,

kawa (*) z mlekiem,

herbata czarna (*) z miętą

pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), jajko gotowane, twarożek ze szczypiorkiem (mleko),

pomidor, papryka, ogórek

mleko (*) herbata owocowa (*)

pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko) ser żółty (mleko), szynka rydzyńska (soja, seler, orczyca,*), papryka, pomidor, ogórek,

kakao (*) z  mlekiem,

herbata czarna(*) z miodem i cytryną

II śniadanie

Płatki ryżowe na mleku,

herbata czarna (*) z miodem,

herbata owocowa (*) z miodem

jabłko

Wafel pszenno – ryżowy z dżemem

Herbata czarna (*) z miodem

pomarańcza

Jogurt (mleko) z bakaliami – ziarna słonecznika, rodzynki, orzchy, daktyle)

Herbata czarna (*) z miodem i cytryną

jabłko

Bułeczki zawijane z serem (gluten pszenny, mleko, jaja*)

Herbata owocowa(*), kakao z  mlekiem

pomarańcza

Sucharek (gluten pszenny) z mlekiem

Herbata czarna z cytryną (*)

jabłko

obiad

Zupa z soczewicy (seler), ziemniaki, udko z kurczaka, mizeria (mleko)

kompot truskawkowy, banan

 

Zupa ogórkowa (mleko, seler), kasza jęczmienna (gluten jęczmienny), duszona pierś z indyka, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i kukurydzą

Sok malinowy,

banan

Zupa szczawiowa (seler) z jajkiem, łazanki z kiełbasą (gluten pszenny, jajko)

Kompot wieloowocowy

pomarańcza

Zupa krem z groszku (seler) kotlet rybny (gluten pszenny, jaja), ziemniaki z koperkiem buraczki z jabłkiem,

Kompot malinowy

Jabłko

Zupa pomidorowa z makaronem (gluten pszenny, jaja, seler), racuchy drożdżowe z jabłkiem (gluten pszenny, jaja, mleko), marchew do chrupania

Kompot wieloowocowy

banan

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie. Alergeny w posiłkach zaznaczone tłustym drukiem.

  • wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
  • wszystkie ciasta i ciasteczka są wypiekami własnymi
  • większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (otwórz tutaj) z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  jednostkach systemu oświaty

  • dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
  • zupy, sosy oraz potrawy są sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych (z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników)
  • do smażenia używany jest olej roślinny – rzepakowy
  • podawane napoje nie zawierają więcej niż 10g cukrów w 250 ml.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia (otwórz tutaj) Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka

Rodzaje pieczywa: Chleb Borsuk - pieczywo mieszane na żytnim zakwsie: mąka pszenna, żytnia, ziarna słonecznika, siemie lniane; Chleb baltonowski - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia; Chleb 7 ziaren - mąka pszenna, żytnia, otręby pszenne, płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie, sezam, siemie lniane; Chleb Graham - pieczywo pszenne: mąka pszenna; Cleb Cygan - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia, otręby owsiane; Chleb Żytni - pieczywo żytnie: mąka żytnia 2000 60%, mąka pszenna
 wtorekśrodaczwartekpiątekponiedziałek
 7 lutego8 lutego9 lutego10 lutego13 lutego
I śniadaniemleko, pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka rodzinna (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek, herbata (*) owocowa z miodem i cytrynąkawa(*) z mlekiem, pieczywo mieszane – chleb 7 ziaren (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), kurczak gotowany (soja, seler, gorczyca,*), żółty ser (mleko), jajko, pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna (*)  z melisąkakao (*) z mlekiem, pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), szynka rodzinna (soja, seler, gorczyca,*), ser żółty (mleko), pasta rybna – szprotka w pomidorach, sałatka jarzynowa (mleko, seler), twarożek (mleko), pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z rumiankiem kawa zbożowa (*) z mlekiem, pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), twarożek (mleko), sałatka jarzynowa (mleko, seler), ser żółty (mleko), jajko, pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z rumiankiem kawa (*) z mlekiem, pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko) ser żółty (mleko), szynka rodzinna (soja, seler, gorczyca,*), papryka, pomidor, szczypiorek, ogórek, herbata czarna(*) z miodem
II śniadanie budyń na mleku, herbata malinowa (*), jabłkowafle ryżowe z ziarnami dyni z dżemem brzoskwiniowym, herbata czarna (*) z miętą, bananpłatki owsiane gotowane na wodzie, bakalie – orzechy włoskie, rodzynki (*), jogurt naturalny (mleko) herbata truskawkowa (*), jabłkobułka z masłem i z miodem (gluten pszenny, żytni, mleko), herbata czarna (*) z cytryną, banansuchar (gluten pszenny) na mleku, herbata czarna (*) z imbirem i cytryną, jabłko
obiadzupa kalafiorowa (seler, mleko), gołąbki w sosie pomidorowym (gluten pszenny, jaja, mleko),  kompot z truskawek, pomarańczazupa rosół z makaronem (gluten pszenny, jaja, seler), placki ziemniaczane (gluten pszenny, jaja), jogurt naturalny (mleko) marchew w talarkach, kompot wieloowocowy, mandarynkazupa grochowa (seler), gulasz z makaronem (gluten pszenny, jaja, mleko), surówka z kapusty kiszonej z marchewką i cebulką, woda z cytryną i imbirem, jabłkozupa krupnik (gluten jęczmienny, seler), ryba mintaj smażona w panierce (gluten pszenny, jaja), kasza jaglana, marchew na parze, woda z cytryna i miętą, jabłkozupa warzywna (gluten pszenny, mleko, seler), pierś z kurczaka w sosie (gluten pszenny) ryż z warzywami, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem, sok malinowy, kiwi
      
 alergany w posiłkach zaznaczone tłustym drukiem