Jadłospis

 

poniedziałek – 07.10

I śniadanie: kawa z mlekiem (7), pieczywo mieszane z masłem (1,7), szynka (6,9,10), ser żółty (7), rzodkiewka, papryka, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną

II śniadanie: płatki owsiane, jogurt naturalny (7), banan, herbata z miodem

Obiad: zupa wielowarzywna (7,9) risotto z warzywami i z kurczakiem, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłko, sok malinowy

Wtorek – 08.10

I śniadanie: mleko (7), pieczywo mieszane z masłem (1,7), parówka (6,9,10), ser żółty (7), rzodkiewka, papryka, pomidor, szczypiorek, herbata z miodem

II śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem (7), gruszka,  herbata malinowa

Obiad: barszcz biały z jajkiem (3,7,9), racuchy drożdżowe z jabłkiem (1,3,7) marchew do chrupania, sok malinowy, banan

środa  – 09.10

I śniadanie: kakao (7), pieczywo mieszane z masłem (1,7), pasztet (6,9,10), szynka (6,9,10), ser topiony (7), rzodkiewka, papryka, pomidor, szczypiorek, herbata miętowa

II śniadanie: pizza (1), banan, herbata koperkowa

Obiad: zupa brokułowa (7,9), pierś z indyka, ziemniaki, marchew gotowana na parze, winogron, sok pomarańczowy

czwartek – 10.10

I śniadanie: kawa inka z mlekiem (7), pieczywo mieszane z masłem (1,7), szynka (6,9,10), ser żółty (7). rzodkiewka, papryka, pomidor, ogórek, szczypiorek, herbata miętowa

II śniadanie: kisiel, kiwi, herbata z miodem

Obiad: zupa z soczewicy (7,9), klopsy w sosie pomidorowym (3,7), ryż biały, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, kompot truskawkowy, jabłko

piątek – 11.10

I śniadanie: kawa z mlekiem (7), pieczywo mieszane z masłem (1,7), ryba (4), twarożek (7), rzodkiewka, papryka, pomidor, szczypiorek, herbata z miodem

II śniadanie: owsianka z owocami – banan, jogurt naturalny (7), jabłko, herbata rumiankowa

Obiad: zupa krupnik (7,9), ziemniaki, ryba panierowana (1,3,7), banan, sok malinowy

poniedziałek – 14.10

I śniadanie: kakao (7), pieczywo mieszane z masłem (1,7), szynka (6,9,10), ser żółty (7), pasztet (6,9,10), rzodkiewka, papryka, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną

II śniadanie: kasza manna na mleku (7), jabłko, herbata z miodem

Obiad: zupa wielowarzywna (7,9) makaron z serem (1,7), jogurt naturalny (7), marchew do chrupania, banan, sok pomarańczowy

 

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

  • wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
  • większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym
  • dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia

zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  jednostkach systemu oświaty

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne, arachidowe i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczak

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka

zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  jednostkach systemu oświaty