Kuchenny MiszMasz

1 śniadanie

2 śniadanie

obiad

drugie danie

08:30 Jeżyki i Kotki
09:00 Mróweczki
i Pszczółki

10:30 Jeżyki i Kotki
11:00 Pszczółki

11:30 Mróweczki (zupa i przekąska)
13:20 Jeżyki i Kotki
13:50 Pszczółki

14:15 Mróweczki

Dzień tygodnia

1 śniadanie

2 śniadanie

obiad

Poniedziałek 20.05

pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną,

Płatki ryżowe na mleku (mleko).
Herbata ziołowa.
Owoce

Zupa krupnik (gluten), pieczone udka z kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej, kasza gryczana,
Kompot wieloowocowy.
Owoce

Wtorek 21.05

pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka z beczki (soja, seler, gorczyca,*) pasztet drobiowy (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną,

Pączek, woda niegazowana, owoce

Zupa krem z dyni z grzankami (gluten). Spaghetti z mięsem i warzywami (gluten). Kompot wieloowocowy. Owoce

Środa 22.05

pieczywo mieszane – 7 ziaren chleb Graham (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z miętą

Owsianka na  wodzie z prażonym jabłkiem (mleko, gluten).

Herbata ziołowa,  owoce

Zupa grochowa (seler). Ryba smażona, ziemniaki, surówka z marchewki. Woda z cytryną, owoce

Czwartek 23.05

pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), twarożek z warzywami (mleko, *), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka,

ogórek, herbata owocowa

Zapiekanki z serem i szynką (gluten, jaja, mleko). Herbata malinowa. Owoce

Barszcz czerwony (seler) Naleśniki z serem polane musem truskawkowym.(gluten, jaja, mleko). Lemoniada, Owoce

 

Piątek 24.05

pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ) pasta z makreli (mleko, gorczyca) ser żółty (mleko), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa (*)

Jogurt naturalny z bakaliami – rodzynki, żurawina, słonecznik (mleko). Herbata czarna(*) z miętą Owoce

Zupa wielowarzywna (seler) Pierogi ruskie z cebulką (gluten, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy Owoce

Poniedziałek

27.05

pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca,

*), pasta

jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną,

Babeczki bananowe (mleko, jajka, gluten). herbata owocowa, owoce

Zupa pomidorowa(seler). Pulpety z mięsa mielonego, ziemniaki, ogórek kiszony. Kompot wieloowocowy, owoce

owoce w tym tygodniu: jabłka, pomarańcze, banany, arbuz

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie. Alergeny w posiłkach zaznaczone ()

  • wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
  • wszystkie ciasta i ciasteczka są wypiekami własnymi
  • większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (otwórz tutaj) z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  jednostkach systemu oświaty

  • dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
  • zupy, sosy oraz potrawy są sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych (z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników)
  • do smażenia używany jest olej roślinny – rzepakowy
  • podawane napoje nie zawierają więcej niż 10g cukrów w 250 ml.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia (otwórz tutaj) Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka

Rodzaje pieczywa: Chleb Borsuk - pieczywo mieszane na żytnim zakwsie: mąka pszenna, żytnia, ziarna słonecznika, siemie lniane; Chleb baltonowski - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia; Chleb 7 ziaren - mąka pszenna, żytnia, otręby pszenne, płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie, sezam, siemie lniane; Chleb Graham - pieczywo pszenne: mąka pszenna; Cleb Cygan - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia, otręby owsiane; Chleb Żytni - pieczywo żytnie: mąka żytnia 2000 60%, mąka pszenna