Kuchenny MiszMasz

Jadłospis znajduje się poniżej galerii z przepisami.

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

  • wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
  • większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym
  • dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
  • w ciągu dnia dzieci dostają porcję owoców

zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  jednostkach systemu oświaty

1 śniadanie:
08:20 Żuczki, Krasnoludki
08:45 Zajączki,Jeżyki
09:10 Kotki
2 śniadanie:
10:40 Żuczki, Krasnoludki
11:00 Zajączki,Jeżyki
obiad:
11:30 Kotki
13:10 Żuczki, Krasnoludki
13:40 Jeżyki
podwieczorek:
14:15 Kotki

Jadłospis

wtorek – 17.05
I śniadanie:
mleko (7), chleb graham z masłem (1,7), wędlina (6,9,10), ser żółty (7), papryka, pomidor, szczypiorek, ogórek, herbata czarna z cytryną

II śniadanie: jogurt naturalny(7) z bakaliami – rodzynki, daktyle (*), herbata czarna z miodem

obiad: zupa pomidorowa z makaronem (1,3,9),  pierogi z serem i ziemniakami (1,3,7), jogurt naturalny (7), papryka do chrupania, kompot truskawkowy

środa  – 18.05
I śniadanie: kakao z mlekiem (7, *), chleb 7 ziaren z masłem (1,7), szynka (6,9,10), żółty ser (7), pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z rumiankiem

II śniadanie: rogal masłem i z dżemem (1,7), herbata malinowa

obiad: zupa krupnik (1,9), kotlet mielony (1,3), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, woda z cytryną

czwartek – 19.05

I śniadanie: kakao z mlekiem (7, *), chleb 7 ziaren z masłem (1,7), jajka (3), żółty ser (7), pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z rumiankiem

II śniadanie: zacierka na mleku (1,3,7), herbata czarna z rumiankiem,

obiad: zupa kalafiorowa (7,9), placki ziemniaczane (1,3), jogurt naturalny (7), rzodkiewka do chrupania, woda z cytryną

piątek –20.05

I śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem (7,*) chleb borsuk z masłem (1,7), ser żółty (7), twarożek (7),  jajko (3), pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z cytryną

II śniadanie: ciasteczka owsiane z bakaliami (1,3,7,*), herbata malinowa

obiad: zupa krem z groszku (7,9),  ryba panierowana (1,3,4), ziemniaki, mizeria (7), sok malinowy

poniedziałek  – 23.05

I śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem (7, *), pieczywo baltonowskie z masłem (1,7), szynka (6,9,10), ser żółty (7), papryka, pomidor, szczypiorek, ogórek, herbata czarna z cytryną, imbirem i miodem

II śniadanie: budyń (7), herbata malinowa,

obiad: zupa rosół z ryżem (9), spaghetti z mięsem i warzywami (1,3,9), kompot porzeczkowy

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka

zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  jednostkach systemu oświaty

Rodzaje pieczywa: Chleb Borsuk - pieczywo mieszane na żytnim zakwsie: mąka pszenna, żytnia, ziarna słonecznika, siemie lniane; Chleb baltonowski - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia; Chleb Krakus - pieczywo mieszane na zakwasie: mąka pszenna, orkiszowa; Chleb Graham - pieczywo pszenne: mąka pszenna graham 60%, pszenna; Chleb Żytni - pieczywo żytnie: mąka żytnia 2000 60%, mąka pszenna