1 śniadanie | 2 śniadanie | obiad | drugie danie |
08:30 Pszczółki i Kotki | 10:30 Pszczółki i Kotki | 11:30 Jeżyki (zupa i przekąska) | 14:15 Jeżyki |
Dzień tygodnia | 1 śniadanie | 2 śniadanie | obiad |
Piątek 18-04 | pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ) pasta z makreli (mleko, gorczyca) ser żółty (mleko), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa (*) | Wafelek ryżowy z dżemem, herbata czarna z miętą (*), owoce | Zupa krupnik (gluten, seler) placki ziemniaczane, śmietana (gluten, jaja, mleko), kompot owocowy, owoce |
Wtorek 22-04 | pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) herbata czarna (*) z cytryną, | Jogurt z bakaliami i orzechami (mleko) herbata owocowa, owoce | Zupa grysikowa (seler). Ryż z jabłkiem, jogurt naturalny (mleko), woda z cytryną, owoce |
Środa 23-04 | pieczywo mieszane – 7 ziaren chleb Graham (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z miętą | Galaretka owocowa podana z jogurtem (mleko) herbata ziołowa, owoce | Zupa pomidorowa z ryżem (seler), pieczony filet z kurczaka, pieczone ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy, owoce |
Czwartek 24-04 | pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), twarożek z warzywami (mleko, *), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa | Owsianka z owocami podana z jogurtem naturalnym (mleko) herbata czarna z miętą (*), owoce | Zupa krem – grochowa (seler) ryba smażona w panierce (gluten, jaja, mleko), ziemniaki, warzywa na parze, owoce, kompot wieloowocowy |
Piątek 25-04 | pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ) pasta z makreli (mleko, gorczyca) ser żółty (mleko), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa (*) | Ciasto drożdżowe z jabłkiem i kruszonką cynamonową (gluten, jaja, mleko) herbata czarna z miętą (*), owoce | Zupa ryżanka ( seler) kotlety jajeczne (gluten), ziemniaki, ogórek kiszony (gluten, jaja, mleko), kompot owocowy, owoce |
poniedziałek 28-04 | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Focaccia ziołowa (gluten, mleko) herbata owocowa, owoce | Zupa krem z soczewicy (seler). Racuchy z jabłkiem (gluten, jaja, mleko), woda z cytryną, owoce |
owoce: jabłko, pomarańcza, banan
Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.
Alergeny w posiłkach zaznaczone ()
- wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
- wszystkie ciasta i ciasteczka są wypiekami własnymi
- większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym
Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (otwórz tutaj) z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
- dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
- zupy, sosy oraz potrawy są sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych (z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników)
- do smażenia używany jest olej roślinny – rzepakowy
- podawane napoje nie zawierają więcej niż 10g cukrów w 250 ml.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia (otwórz tutaj) Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka
