1 śniadanie |
2 śniadanie |
obiad |
drugie danie |
08:30 Jeżyki i Kotki |
10:30 Jeżyki i Kotki |
11:30 Mróweczki (zupa i przekąska) |
14:15 Mróweczki |
Dzień tygodnia | 1 śniadanie | 2 śniadanie | obiad |
Poniedziałek 20-11 | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Płatki ryżowe na mleku bez cukru z prażonym jabłkiem, cynamonem i orzechami (mleko), herbata czarna (*) z miodem, owoce | Pomidorowa zupa krem z makaronem (gluten pszenny, jaja, mleko), placuszki dyniowe z jogurtem naturalnym i pestkami dyni (mleko, jaja) Kompot wieloowocowy, owoce |
Wtorek 21-11 | pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) herbata czarna (*) z cytryną, | Galaretka owocowa z truskawek z jogurtem (mleko) i nasionami (orzechy) Herbata owocowa, owoce | Barszcz czerwony z kiełbasą (seler), Fasolka po bretońsku, pieczywo Woda z cytryną, owoce |
Środa 22-11 | pieczywo mieszane – 7 ziaren chleb Graham (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z miętą | Kasza kukurydziana na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem, Herbata rumiankowa | Zupa krem z dyni, Jajko sadzone, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, owoce |
Czwartek 23-11 | pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), twarożek z warzywami (mleko, *), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa | Owsiane ciasteczka z bakaliami – żurawina, siemię lniane, ziarna dyni i słonecznika (mleko) Herbata malinowa(*), owoce | Zupa jarzynowa (seler), Zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem (gluten, mleko) Lemoniada owoce |
Piątek 24-11 | pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ) pasta z makreli (mleko, gorczyca) ser żółty (mleko), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa (*) | Jogurt naturalny z chrupiącą granolą kokosową, owoce Herbata czarna (*) z miętą | Kapuśniak Pierogi ruskie podane z jogurtem naturalnym i cebulką (gluten, mleko, jajko) Kompot owocowy owoce |
Poniedziałek 27-11 | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Pieczony omlet z warzywami – papryką, pomidorkami i cebulką (gluten, jajko, mleko) Napar owocowo -majerankowy z miodem, owoce | Rosół z makaronem (seler), Domowe frytki z ziemniaków i marchewki, udko z kurczaka, Kompot wieloowocowy, owoce |
Owoce na obecny tydzień – jabłko, banan, mandarynka
Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie. Alergeny w posiłkach zaznaczone ()
- wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
- wszystkie ciasta i ciasteczka są wypiekami własnymi
- większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym
Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (otwórz tutaj) z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
- dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
- zupy, sosy oraz potrawy są sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych (z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników)
- do smażenia używany jest olej roślinny – rzepakowy
- podawane napoje nie zawierają więcej niż 10g cukrów w 250 ml.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia (otwórz tutaj) Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka
