Kuchenny MiszMasz

Jadłospis znajduje się poniżej galerii z przepisami.

Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

  • wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
  • większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym
  • dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
  • w ciągu dnia dzieci dostają porcję owoców

zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  jednostkach systemu oświaty

1 śniadanie:
08:20 Żuczki, Krasnoludki
08:45 Zajączki,Jeżyki
09:10 Kotki
2 śniadanie:
10:40 Żuczki, Krasnoludki
11:00 Zajączki,Jeżyki
obiad:
11:30 Kotki
13:10 Żuczki, Krasnoludki
13:40 Jeżyki
podwieczorek:
14:15 Kotki

Jadłospis

poniedziałek  – 18.10

I śniadanie: mleko (7), pieczywo białe  z masłem (1,7), wędlina (6,9,10), ser żółty (7), papryka, pomidor, szczypiorek, ogórek, herbata czarna z miętą

II śniadanie: pizza (1,7), herbata czarna z melisą

obiad: zupa pomidorowa z ryżem (7,9), ziemniaki, kotlet mielony (1,3), mizeria(7), kompot czarna porzeczka

wtorek – 19.10
I śniadanie:
kawa inka*z mlekiem (7), pieczywo mieszane z masłem (1,7), pasztet (6,9,10), szynka (6,9,10), ser żółty (7), pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z melisą

II śniadanie: płatki owsiane (1), bakalie – orzechy, rodzynki (8), jogurt naturalny (7), herbata czarna z miętą

obiad: zupa barszcz czerwony (9),makaron z serem (1,7), mus owocowy z jogurtem naturalnym (7), marchew do chrupania, kompot – truskawka

środa  – 20.10
I śniadanie: mleko (7) pieczywo żytnie z masłem (1,7), szynka(6,9,10), żółty ser (7), pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z miętą

II śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem (7),  herbata owocowa

obiad: zupa kalafiorowa (7,9), gołąbki w sosie pomidorowym (1,3), marchew do chrupania, kompot malinowy

czwartek – 21.10
I śniadanie: kakao* z mlekiem (7) pieczywo krakus z masłem (1,7), twarożek (7), wędlina (6,9,10), ser żółty (7), pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z cytryną

II śniadanie: kasza manna na mleku (1,7), herbata czarna z miodem

obiad: zupa grochowa (7,9), placki ziemniaczane(1,3), jogurt naturalny (7), marchew do chrupania, sok malinowy

piątek – 22.10

I śniadanie: kawa zbożowa* z mlekiem (7) pieczywo krakus z masłem (1,7), jajko (3), ryba w pomidorach(4), pomidor, papryka, ogórek, herbata czarna z cytryną

II śniadanie: wafelek zbożowy (7)z dżemem,  herbata czarna z rumiankiem

obiad: zupa pomidorowa (7,9) kopytka leniwe (1,3), jogurt naturalny (7), surówka z selera z jabłkiem, kompot truskawkowy

poniedziałek  – 25.10

I śniadanie: mleko (7), pieczywo białe  z masłem (1,7), wędlina (6,9,10), ser żółty (7), papryka, pomidor, szczypiorek, ogórek, herbata czarna z miętą

II śniadanie: suchar z mlekiem (1,7), herbata czarna z melisą

obiad: zupa rosół z makaronem (1,3,7,9), klopsiki w sosie pomidorowym (1,3), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i kukurydzą, sok truskawkowy

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne, arachidowe i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczak

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz  ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka

zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w  jednostkach systemu oświaty

Rodzaje pieczywa: Chleb Borsuk - pieczywo mieszane na żytnim zakwsie: mąka pszenna, żytnia, ziarna słonecznika, siemie lniane; Chleb baltonowski - pieczywo mieszane: mąka pszenna, żytnia; Chleb Krakus - pieczywo mieszane na zakwasie: mąka pszenna, orkiszowa; Chleb Graham - pieczywo pszenne: mąka pszenna graham 60%, pszenna; Chleb Żytni - pieczywo żytnie: mąka żytnia 2000 60%, mąka pszenna