1 śniadanie |
2 śniadanie |
obiad |
drugie danie |
08:30 Jeżyki i Kotki |
10:30 Jeżyki i Kotki |
11:30 Mróweczki (zupa i przekąska) |
14:15 Mróweczki |
Dzień tygodnia | 1 śniadanie | 2 śniadanie | obiad |
Poniedziałek 29.04 | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Owsianka gotowana na wodzie z jabłkami podana z jogurtem naturalnym i masłem orzechowym orzechy, mleko). Herbata ziołowa. Owoce | Barszcz biały (seler) Ryż z jabłkiem i jogurtem (mleko) Kompot wieloowocowy. Owoce |
Wtorek 30.04 | pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), humus (soja, sezam), żółty ser (mleko), szynka z beczki (soja, seler, gorczyca,*) pasztet drobiowy (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Kasza jaglana na mleku z prażonym jabłkiem (mleko). Herbata owocowa. | Rosół z grysikiem i zieloną pietruszką (seler), łazanki z kiełbasą (gluten, mleko, jajko), Kompot wieloowocowy. owoce
|
Poniedziałek 6.05 | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Owsianka na wodzie z bakaliami, jogurt naturalny (mleko). Herbata owocowa. Owoce | Barszcz czerwony (seler) Makaron z serem i jogurtem (gluten, jaja, mleko). Lemoniada. Owoce. |
Wtorek 7.05 | pieczywo mieszane – chleb Borsuk (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), humus (soja, sezam), żółty ser (mleko), szynka z beczki (soja, seler, gorczyca,*) pasztet drobiowy (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | Ciasteczka owsiane (mleko, gluten). Herbata ziołowa. Owoce. | Zupa krem z marchewki z grzankami (gluten). Schab w sosie, warzywa na parze, kasza gryczana, Kompot wieloowocowy. Owoce |
Środa 8.05 | pieczywo mieszane – 7 ziaren chleb Graham (gluten pszenny, żytni, soja, sezam) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca,*), pomidor, papryka, ogórek, kawa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z miętą | Płatki kukurydziane na mleku. Herbata malinowa. Owoce | Zupa grochowa (seler). Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym (mleko, gluten, jaja). Woda z cytryną. Owoce |
Czwartek 9.05 | pieczywo pszenne – chleb Graham (gluten pszenny) z masłem (mleko), twarożek z warzywami (mleko, *), ser żółty (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa | deserek jogurtowy z owocami (mleko). Herbata czarna(*) z miętą. Owoce sezonowe | Zupa ogórkowa. Placki warzywno-ziemniaczane (gluten, jajka) , jogurt naturalny (mleko), Kompot wieloowocowy. Owoce
|
Piątek 10.05 | pieczywo mieszane – chleb Cygan (gluten pszenny, żytni, sezam) z masłem (mleko), ) pasta z makreli (mleko, gorczyca) ser żółty (mleko), pomidor, papryka, ogórek, herbata owocowa (*) | Płatki ryżowe ma mleku z pieczonym jabłkiem, herbata czarna z cytryną
| Zupa krupnik. Ryba smażona w panierce (gluten, jaja, mleko), ryż w warzywami, Kompot wieloowocowy. Owoce. |
Poniedziałek 13.05 | pieczywo mieszane – chleb Baltonowski (gluten pszenny, żytni) z masłem (mleko), żółty ser (mleko), szynka gotowana drobiowa (soja, seler, gorczyca, *), pasta jajeczno-warzywna (mleko, gorczyca, jaja), pomidor, papryka, ogórek, kawa zbożowa (*) z mlekiem, herbata czarna (*) z cytryną, | jogurt naturalnym (mleko), z bakaliami – rodzynki, daktyle, owoce, Herbata owocowa | Zupa pomidorowa (seler), karkówka w sosie, ziemniaki, fasolka szparagowa na parze. Kompot wieloowocowy. Owoce |
Owoce: jabłko, banan, pomarańcza
owoce w tym tygodniu: jabłka, pomarańcze, banany
Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie. Alergeny w posiłkach zaznaczone ()
- wszystkie dania są wykonywane przez kuchnię przedszkolną
- wszystkie ciasta i ciasteczka są wypiekami własnymi
- większość potraw sporządzana jest w piecu konwekcyjno – parowym
Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA (otwórz tutaj) z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
- dzieci mają dostęp do wody źródlanej Eden w ciągu całego dnia
- zupy, sosy oraz potrawy są sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych (z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników)
- do smażenia używany jest olej roślinny – rzepakowy
- podawane napoje nie zawierają więcej niż 10g cukrów w 250 ml.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia (otwórz tutaj) Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka