Cukrowy baranek Ma złociste różki. Pilnuje pisanek na łące z rzeżuszki. A gdy nikt nie patrzy, chorągiewką buja i cichutko meczy święte „Alleluja”…
Zachęcamy do siania rzeżuchy. Do uprawy rzeżuchy możemy wykorzystać płaski talerzyk lub salaterkę. Dno naczynia wykładamy warstwą waty, ligniny lub trzema warstwami papierowego ręcznika, a następnie obficie zwilżamy wodą. Tak przygotowany podkład posypujemy równomiernie nasionami rzeżuchy. Naczynko z rzeżuchą należy postawić w miejscu ciepłym i słonecznym, najlepiej na parapecie okna. Teraz wystarczy już tylko systematyczne podlewanie. Przez pierwsze dwa dni, póki nasionka nie ukorzenią się, wodę wlewamy delikatnie pod spód podkładu. Rzeżucha wykiełkuje po dwóch-trzech dniach, a na Święta będzie piękną dekoracją świątecznego śniadania.